visuele identiteit, strategie & design /

Visuele identiteit

Extremis, tools for togetherness.

tekst: Ludwig van den Meersschaut

In 2011 werd Atelier 44 gekozen door Dirk Wynants & Extremis om het merkdesign, initieel ontworpen door BASE, onderhanden te nemen. Al vlug werd duidelijk dat komaf diende gemaakt te worden met de submerkstrategie die door Extremis gehanteerd werd. Ieder individueel product had een eigen logo, wat niet ten goed kwam aan de merkbekendheid van het moedermerk Extremis. Een duidelijke en heldere merkarchitectuur ten voordele van het hoofdmerk Extremis vereenvoudigde de communicatie & eenduidigheid. Het behoud van de baseline 'tools for togetherness' was een tweede strategische keuze. Er was geen nood tot inhoudelijke vernieuwing. De missie & visie waren sterk en helder. Wat goed was, werd dan ook behouden.

Van strategie naar ontwerp

Een huisstijl ontwerpen is een evenwichtsoefening, een veelal moeilijke en delicate zaak. Men raakt immers aan de ziel van het bedrijf. Kleuren, vormen & lettertypes zijn hulpmiddelen tot het uitpuren van een kerngedachte. Een evolutie in stijl is altijd een evolutie in mindset. Indien beide niet gepaard gaan met elkaar, is een huisstijloefening enkel voor de vorm en kan deze nooit mobiliserend zijn. Een geslaagde huisstijlevolutie gaat altijd gepaard met een inhoudelijk juiste strategie.

Een eenvoudig ontwerp gebaseerd op een simpel idee, is niet eenvoudig & simpel. Het is moeilijk zaken te reduceren tot de essentie. 

De accolade als uniek & herkenbaar symbool in de huisstijl.

Om de baseline kracht bij te zetten, werd geopteerd voor een herkenbaar symbool, de accolade. Het is eenvoudige manier om de missie & visie van Dirk Wynants, krachtig en gebald uit te drukken. Groen, zwart & wit zijn de hoofdkleuren. Groen als symbool voor het ecologisch & duurzaam gebruik van materialen waarvoor Extremis gekend staat. Zwart & wit om de architecturale kracht uit te drukken van Extremis design & buitenmeubilair.

De missie & visie werd daarenboven doorgetrokken tot in de genen van het bedrijf. Om de huisstijl te lanceren mocht iedere medewerker samen met zijn favoriete Extremis product op de foto. Julien Lannoo fotografeerde alle Extremis werknemers. Dit leuk & kleurrijk fotomateriaal was de basis voor gepersonaliseerde naamkaartjes.

Om het geheel wat extra glans te geven werd besloten om de hop - die in de West-Vlaamse velden groeit & in eigendom van 'big boss' Dirk Wynants - te verzilveren in een uniek bier, het 'Togetherness bier'. Hiertoe werd in samenwerking met een lokale bierbrouwer, na diverse smaaktesten, een bitter bier op de markt gebracht. alleen te verkrijgen in 1 liter formaat. 'Togetherness bier' drink je immers nooit alleen. Het is het favoriete drankje op Extremis beursstanden wereldwijd. Geschonken in glazen ontworpen door Nedda-El-Asnar, van origine een Egyptische productvormgeefster, die al jaren werkt en leeft in Aalst.

   

2011. Creatie visuele identiteit voor multi-awarded specialist in design-buitenmeubilair. Een persoonlijkheid als klant. Dirk Wynants, wereldwijd bekend als eigenzinnig & innovatief designer, spreker & zaakvoerder / oprichter van Extremis. Sinds de lancering van de nieuwe huisstijl geniet Dirk ook erkenning als gewaardeerd meester-bierbrouwer.

Contact